top of page
Search

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιάννη Ζωγράφο (site: culturepoint.gr)

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ζωγράφος απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του CulturePoint.gr και μας μιλά, μεταξύ άλλων, και για την κυκλοφορία του βιβλίου τουΔημοσιογραφικές Ιστορίες

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

— Η έμπνευση και το ταλέντο δεν αρκούν για ένα επιτυχημένο έργο, θέλει δουλειά πολλή η επιτυχία των στόχων και εν προκειμένω ένα ποιοτικό σύγγραμμα.


2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;


— «Δυστυχώς ο κόσμος δεν διαβάζει», ακούμε να λένε συχνά ειδήμονες και μη. Λάθος , ο κόσμος διαβάζει και πολύ μάλιστα σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει πληθώρα πηγών ενημέρωσης, πληροφόρησης και ογκωδέστατη παραγωγή βιβλίων.

Η διαφορά είναι ότι δεν εμβαθύνει σ΄ αυτά που διαβάζει , μάλλον «περιδιαβάζει».

Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα κινούνται με εκπληκτικές ταχύτητες και το βιβλίο (χαρτί ή ηλεκτρονικό) μπορεί ακόμα να προσφέρει πολλά σ΄ αυτούς που αποφασίζουν να αφιερώσουν χρόνο στο διάβασμα.


3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;


— Με τον Huckleberry Finn θα ταυτιζόμουν και δεν αντιπαθώ κανέναν. Όλοι οι χαρακτήρες είναι χρήσιμοι στη ζωή.


4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;


— α. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο του Μαρσελ Προύστ, ίσως με βοηθήσει να εμπεδώσω που και πως πέρασαν 45 χρόνια στη δημοσιογραφία, β. Ο Ξένος του Αμπέρτ Καμύ που περιγράφει την πορεία μου ως ξένου στη ζωή, γ. Ο φύλακας της σίκαλης του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ σε ανάμνηση μιας σημαντικής γενιάς που ξεπεράστηκε άδοξα, δ. Οι περιπέτειες του Huckleberry Finn, του Μαρκ Τουέιν για να θυμηθώ την αναμελιά των νιάτων και ε.

Βαρκάρισσα της χίμαιρας, της Αλκυόνης Παπαδάκη σε αναζήτηση ελπίδας και ονείρου για την αποτροπή της αυτοκαταστροφής.


5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;


—- Δύσκολη η επιλογή, αλλά σίγουρα η παρέα του Αριστοφάνη θα με βοηθούσε να βελτιώσω το χιούμορ μου, ενώ από τον Σαίξπηρ θα προσπαθούσα να καταλάβω πως μπορείς να δημιουργείς τόσο έντονους χαρακτήρες.


6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;


— Μια ωραία πλάκα που ξεκίνησε στο Facebook με την καταγραφή ορισμένων (43) διασκεδαστικών ιστοριών που βίωσα στα 45 χρόνια δημοσιογραφίας και με την παρότρυνση πολλών φίλων, αλλά και την επιμονή του εκδότη κατέληξε στο ανά χείρας βιβλίο, το οποίο σύντομα θα διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή από το site https://www.zografosmedia.com/ (https://www.zografosmedia.com/)


7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;


— Την περίφημη φράση του Ουίνστων Τσώρτσιλ «Η Ιστορία θα είναι ευγενική μαζί μου. Σκοπεύω να την γράψω» και προσθέτω, την έγραψα και «κυκλοφορεί».


8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;


— Από σεβασμό προς τη μουσική θα απέφευγα μια τέτοια ιεροσυλία.


9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;


— Αποφεύγω να κρίνω τον εαυτό μου, ας το κάνουν οι άλλοι. Ως γενική αρχή πάντως θεωρώ ότι απαιτούνται 5 δευτερόλεπτα για συγχωρέσεις κάποιον και μια ολόκληρη ζωή για να τον μισείς.


10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;


— Δυστυχώς το έκανα.


11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

— Εδώ θα σας απαντήσω με την ακόλουθη φράση της Αλκυόνης Παπαδάκη από το βιβλίο «Βαρκάρισσα της χίμαιρας». «Να ονειρεύεσαι, μου ‘λεγε ένας φίλος που μ’ αγαπούσε και με ήξερε καλά. Τα όνειρα, συνήθως, προδίδουν. Παραπλανούν. Καμιά φορά και σκοτώνουν. Όμως, δεν γίνεται να ζεις χωρίς να ονειρεύεσαι. Δεν έχει νόημα. Δεν έχει ουσία. Να ονειρεύεσαι! Κοίτα μόνο να ‘χεις σταμπάρει καλά την έξοδο κινδύνου από τα όνειρά σου. Τότε σώζεσαι.»

6 views0 comments
bottom of page